Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

5 redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis

Max, NEE!! Plassen op het vloerkleed, terwijl er een kattenbak staat. En sproeien tegen de meubels, terwijl hij dit ook nooit eerder heeft gedaan. Waarom doet Max dat ineens?

Als het plas- of sproeigedrag van je kat merkbaar is veranderd, is het tijd om de oorzaak te onderzoeken. Katten doen alles met een reden. Je kat vertoont namelijk bepaalde gedragingen om jou te laten weten hoe hij zich voelt. Jouw harige vriend(in) kan je een seintje willen geven dat hij pijn heeft, ongelukkig is of juist gestrest of territoriaal. Het is dus belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is.


Om je te helpen ontdekken hoe jouw kat zich voelt, geven we uitleg over 5 veelvoorkomende redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis.

Sproeien versus plassen
Maar eerst een korte uitleg over het verschil tussen sproeien en plassen. Veelal wordt sproeien namelijk vergeleken met plassen in huis. Dit zijn echter twee verschillende gedragingen. Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend. Zowel katers als poezen kunnen sproeien, ook als ze gecastreerd zijn!

5 mogelijke redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis

1. Je kat voelt zich niet lekker!

5 mogelijke redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis
Hoewel een plotselinge gedragsverandering kan worden veroorzaakt door stress of veranderingen in de omgeving van de kat (hier komen we bij de volgende punten op terug), is het belangrijk om eerst te controleren of je kat gezond is en geen pijn heeft. Ziekte of ouderdom zijn veel voorkomende oorzaken van plotseling urineren. Het is belangrijk om altijd contact op te nemen met een dierenarts om medische problemen, zoals bijvoorbeeld blaasgruis of blaasontsteking, uit te sluiten. Deze medische problemen kunnen plots aanwezig zijn bij je kat. Ook wanneer je recent nog met hem bij de dierenarts bent geweest, is het aan te raden om een nieuwe afspraak te maken. Om blaasgruis of blaasontsteking vast te stellen moet de dierenarts namelijk een urineonderzoek doen.

2. Je kat heeft een vaste routine nodig

Wist je dat je kat een beetje een controlefreak is? Katten houden van hun eigen routines en purrfect-levensstijl, dus alles wat hun schema onderbreekt, kan ervoor zorgen dat ze zich angstig of gestrest voelen. Om een gevoel van tevredenheid en controle in hun omgeving terug te krijgen, is een veel voorkomende stressreactie om op onverwachte plaatsen te plassen of ergens tegenaan te sproeien. Dit doet je kat om zich zelfverzekerder te voelen, om te gaan met emotionele stress of als een afleidingstactiek om zichzelf te kalmeren.

Probeer dus uit te zoeken wat er mogelijk met je kat aan de hand is. Zorg er daarnaast voor dat je vasthoudt aan de kat zijn routine. Krijgt je kat bijvoorbeeld op een vast tijdstip eten? Probeer hier dan niet teveel van af te wijken. En als je kat een ontdekkingsreiziger buiten de deur is, zorg er dan voor dat je zijn tijd buiten aanhoudt volgens zijn vaste schema (als er een schema is natuurlijk).

5 redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis

3. Stress veroorzaakt het urineren

Soms is onverwacht urineren, zowel plassen als sproeien, een manier voor jouw kat om te zeggen dat hij zich niet helemaal gelukkig voelt. Er zijn veel dingen die van invloed kunnen zijn op het geluk van je kat, dus het is belangrijk om te begrijpen wat de stress veroorzaakt.

Veelvoorkomende katten stressfactoren zijn:

  • Een verandering in routine
  • Veranderingen in de omgeving, zoals de komst van een baby, nieuwe partner, andere huisdieren, visite, of verstoringen zoals een verbouwing, het verplaatsen van meubels of decoreren.
  • Competitie voor middelen zoals kattenbakken, krabpalen, speelgoed, eten of ruimte
  • Contact met andere katten in de buurt - die ze misschien door het raam zien op hun territorium en je kat misschien bang maken!

Dus als jouw kat sproeit of plast op meubels, tegen muren of op andere ongewone plaatsen, probeer dan uit te zoeken waarom de kat dit gedrag vertoont. Stress kan ook andere problemen veroorzaken, zoals ongewenst krabben aan meubels, conflicten met andere katten in huis of bijvoorbeeld verstoppen uit angst.

5 redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis

4. De kattenbak is niet naar wens

Hoe vaak verschoon je de kattenbak en hoe vaak ververs je alle kattenbakvulling? Als je kat zijn kattenbak begint te ontwijken, zijn jouw routines misschien niet helemaal naar de wensen van je kat. Er zijn veel redenen waarom onze huisdieren kieskeurig zijn over hun privétijd. Bijvoorbeeld:

  • Netheid. Katten zijn erg schone wezens en geven er de voorkeur aan om hun zaken op een opgeruimde, frisse plek te doen! Zorg ervoor dat je hun kattenbak regelmatig opschept - tenminste dagelijks - en liefst na elk gebruik. De kattenbakken moeten ook minstens eenmaal per week volledig worden schoongemaakt.
  • Toegang. Heeft je kat altijd toegang tot zijn toilet? De kattenbakken moeten altijd in een toegankelijk gebied worden geplaatst en moeten gemakkelijk te bereiken zijn - vooral voor oudere katten die mogelijk niet zo mobiel zijn als vroeger. De kattenbak op de 1e verdieping plaatsen, omdat hij daar uit het zicht staat, is niet zo fijn voor minder mobiele katten. Ook kan het opstapje of de klep een reden zijn om de bak niet te gebruiken.
  • Plaats. Heeft je kat een rustig plekje om zijn behoefte te doen? Naast toegankelijkheid is locatie een belangrijke factor. Zorg ervoor dat kattenbakken op een plek staan waar je kat niet gestoord wordt en houd ze uit de buurt van voer- en waterbakken. Katten vinden het niet fijn om daar te eten waar ze ook de grote boodschap doen.
  • Aantal. In een huishouden met meerdere katten wordt aangeraden om elke kat zijn eigen kattenbak te geven (+1 extra). Dit vermindert competitie met andere katten in huis om de kattenbak.

5. Een dubbele overtreding!

Hoe maak je plas- en sproeiplekken schoon?
Plast of sproeit je kat herhaaldelijk op dezelfde plek in huis? Ojee, hij heeft misschien een nieuwe en ongewenste gewoonte ontwikkeld!

Als je kat al urine heeft gemarkeerd op een ongewenste plek, kan hij verleid worden door de geur om terug te keren naar deze plek en het gebied opnieuw te markeren. Zorg ervoor dat je deze gebieden grondig schoonmaakt om je kat te ontmoedigen, maar vermijd bleekmiddel of andere reinigingsmiddelen op basis van ammoniak. Katten vinden de heftige geur niet fijn en zullen wederom worden aangetrokken naar de plek om de geur te maskeren met hun eigen luchtje.

Nadat je de plek hebt schoongemaakt raden wij aan om de plek in te sprayen met FELIWAY Classic. Spuit dagelijks 8 spraytjes FELIWAY op de betreffende plek om de kans op opnieuw urineren te verminderen.

Creëer een katvriendelijke omgeving

De producten van FELIWAY zijn in te zetten als ondersteuning om een veilige en liefdevolle omgeving voor je kat te creëren. Het verspreidt geruststellende boodschappen waarmee jouw kat weet dat de omgeving okee is en vertrouwd. Het pakt dus de onderliggende oorzaak van het probleem aan: stress.

Naast de verspreiding van feromonen zijn er aanpassingen in de leefomgeving vereist. De kat plast in huis, maar heeft geen kattenbak of constante toegang tot buiten? De kat krabt aan de meubels, maar heeft geen krabpaal of speeltjes? Voorzie in de essentiële behoefte van je kat. En denk eraan: straf je kat NOOIT! Dit zal hem alleen nog maar meer stress bezorgen.

Kat markeert zijn baas met kopjesferomonen

Nog even alle stappen op een rijtje:

  1. Controleer bij de dierenarts of er geen onderliggende gezondheidsreden is voor het ongewenst plassen of sproeien in huis, zoals blaasgruis, blaasontsteking, artrose of dementie.
  2. Check of er geen andere reden/verandering is die het urineren kan hebben getriggerd.
  3. Maak de besproeide oppervlaktes schoon met water en zeep en laat het drogen (gebruik geen producten met sterke geuren zoals ammoniak of schoonmaakbleek).
  4. Spray dagelijks 8 spraytjes FELIWAY Classic op de betreffende plek om de kans op opnieuw plassen of sproeien te reduceren.
  5. Plug een FELIWAY Optimum verdamper in het stopcontact in de kamer waar de kat de meeste tijd doorbrengt om de kat weer een gevoel van veiligheid te geven.
  6. Wanneer je verbetering ziet is per kat verschillend en afhankelijk van de grote van het probleem. Het wordt aangeraden om de verdamper en/of spray minstens een maand te blijven toepassen, ook wanneer het ongewenste gedrag al is gestopt.
  7. Bekijk de video 'Hoe zorg je dat jouw kat stopt met sproeien?' op onze website. Naar de video.
    FELIWAY Optimum Verdamper

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!