Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Benodigdheden voor een gelukkige kat

Ga je een nieuwe kattenvriend introduceren in je familie? Of wil je misschien gewoon zeker weten dat met de huidige benodigdheden aan de natuurlijke behoeften van je kat is voldaan? Wat het ook is, onze checklist geeft je alle essentiële benodigdheden die jouw kat nodig heeft om een gelukkige kat te zijn. En ook niet onbelangrijk: waar hij deze benodigdheden het liefst wil hebben staan.

Het resultaat? Een HEEL tevreden kat!

Geen klachten voor de chef

 

0_j1SU5SO9bPmP_PrDTrakteer je kat elke dag op een 5-sterren restaurantervaring!

Borden en bestek? Je kat eet het liefst van een keramische kom met lage zijkanten, zodat zijn snorharen de rand niet raken. Dit moet natuurlijk dagelijks worden ververst en schoongemaakt - niemand eet graag van een vuile schotel!

Ontbijt en diner moeten op vergelijkbare tijden worden geserveerd op een rustige plek. Diner bij kaarslicht is niet verplicht! Zie het als hun eigen privé ruimte die ze zouden reserveren als ze weg konden van al het lawaai.

Of je je kat nu de hele dag toegang geeft tot zijn voer of alleen een ontbijt en diner voorschotelt, katten vinden het leuk om daarnaast nog op iets te kunnen 'jagen'. Want van nature zijn onze katten jagers en gingen ze er meerdere keren per dag op uit om een muisje te vangen en op te peuzelen. Verstop eens aan paar snacks in huis en laat hem ze zoeken of gebruik een voerpuzzel (een voorwerp dat voedsel vasthoudt en gemanipuleerd moet worden om dit voedsel vrij te geven). Dit zorgt er niet alleen voor dat hun buik vol blijft, je kat wordt mentaal ook uitgedaagd en zal er plezier aan beleven.

 Aantekening voor in de keuken:  
Je kat deelt geen eten! Als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat ze allemaal hun eigen kommen hebben en het liefst ook ver bij elkaar vandaan. In een huishouden met meerdere katten zien we vaak dat katten hun eten naar binnen schrokken, zodat ze het eten van hun huisgenootje ook nog deels kunnen meepikken. Dit kan voor conflicten tussen de katten en dus stress zorgen.

Wat mag ik voor u inschenken?

 

0_76mvKugnbl79cESTHet is je vast wel eens opgevallen dat katten water drinken uit de meest vreemde plaatsen; de tuinslang, de bloempot buiten met regenwater, de bak waar de kerstboom in staat (Oei pas op! Dit water is giftig), het toilet.. Maar water drinken uit hun eigen kom? Ho maar. De reden? Katten zijn nou eenmaal kieskeurige wezens. Als het water in hun kom al langere tijd staat, zal de smaak niet kloppen. Zie het als een goede wijn die al te lang open staat, of nog erger.. koude koffie! Brrr.

Dus zijn water regelmatig verversen en niet direct naast zijn voerbak, of erger, zijn kattenbak plaatsen. Vinden onze eigenwijze lieverds ook niet fijn.

 Tips: 
Laat de kraan eens zachtjes lopen. Katten vinden het heerlijk om direct uit de kraan te drinken. Mag jouw kat niet op het aanrecht? Dan heb je natuurlijk helemaal niks aan deze tip. Verdiep je dan eens in een waterfontein voor je kat. Deze gadget zal het water zuiveren en de smaak en gezondheidsvoordelen verbeteren. 

Liggen in luxe

Het is een bekend feit dat katten experts zijn op het gebied van uitslapen. Gemiddeld doet een kat 18-20 uur per dag een dutje. Van diepe slaap sessie tot korte siësta's. Jaloers, wij? JA!

En als je dan zo langs slaapt, moet je wel lekker, warm, veilig en rustig liggen natuurlijk. Iedereen, of je nu een kat of mens bent, heeft een beetje tijd voor zichzelf nodig - een plekje waar je je terug kan trekken als het een beetje te veel wordt. Heb je meerdere katten in huis? Geef ze zelf de keuze om warm tegen elkaar aan te kruipen in 1 mandje, maar verplicht ze niets. Zorg er dus voor dat ze allemaal hun eigen slaapplaats hebben. Op deze manier hebben ze, als ze eventjes alleen willen zijn, ieder hun eigen plekje! 

 Tips: 
Meerdere slaapplaatsen en klim- en krabpalen met ligmandjes verminderen conflicten in huishoudens met meerdere katten.
Ken je die slaapbankjes die je aan de kachel kan hangen? Vinden onze katten heerlijk!

Manicure aan huis

Katten vinden het heerlijk om te krabben. Sterker nog, ze MOETEN krabben. En als ze geen geschikte krabpaal hebben, dan vinden ze wel iets anders om te klauwen - vaak je favoriete meubels! 

Ga er niet direct vanuit dat wanneer je een krabpaal plaatst dat je kat de meubels niet meer beschadigd. Hij heeft zijn markeringen al in die dure stoelen gezet en zijn pootjesferomonen zitten hier ook op. Dit zorgt ervoor dat die stoelen nog steeds aantrekkelijk zijn om de nagels in te zetten.

Maak de stoelen schoon met warm water. Breng FELISCRATCH by FELIWAY aan op de krabpaal en zet deze naast de beschadigde dure stoelen. Nu ziet die krabpaal er toch ineens wel heel aantrekkelijk uit voor je kat! De krabpaal kun je héél langzaam beetje bij beetje verplaatsen naar een meer geschikte plek. En verstopt onder de trap en achter dozen, zodat je visite die lelijke krabpaal niet ziet is GEEN geschikte plek. Wat dan wel? Naast zijn slaapplaats bijvoorbeeld. Niets lekkerder dan even te kunnen rekken en strekken aan de krabpaal als hij wakker wordt.

De ideale krabpaal is groot genoeg voor je kat, zodat hij zich volledig uit kan strekken. Wij raden een krabpaal aan van minstens 90 cm. Daarnaast moet hij stevig zijn en niet wiebelen of zelfs omvallen als hij zich enthousiast uitleeft op de paal.

 Je kat geeft aan waar de paal moet staan: 
Observeer je kat eens een paar keer per dag. Het zal je opvallen dat hij vaak 1 bepaalde route loopt in huis. Die beschadigde stoel staat vast ook op zijn route. De krabpaal moet dus ook op zijn route staan.

Waarom katten krabben juist daar waar wij het niet willen lees je in onze andere blog: Waarom katten krabben!

De kleinste ruimte in huis

 

0_zQdvsD2kLzbWxKOTAls het gaat om het doen van een grote of kleine boodschap, hebben katten vergelijkbare eisen als ons mensen; een ruimte die privé is, rustig en weg van de plekken waar ze slapen, eten en drinken. Niet te veel gevraagd, toch?

De kattenbak moet minstens anderhalve maal de lengte van de kat zijn. Als hij te klein is, zal de kat zijn kont niet kunnen keren en kan zelfs weigeren hem te gebruiken. Sommige katten hebben liever een open kattenbak, andere weer liever een met deksel. Gebruikt de kat de bak niet? Probeer dan dus eens de deksel eraf te halen.

Je kat heeft ook hulp nodig bij het schoonmaken van zijn eigen toilet. Ze hebben geen duimen zoals wij, dus help ze een handje en schep de kattenbak dagelijks leeg en maak hem eenmaal per week grondig schoon. 

 Voor de oudjes: 
Wanneer katten ouder worden en last krijgen van hun gewrichten dan kan de behoefte doen op de kattenbak best een uitdaging zijn. Zorg voor een grote kattenbak met een laag opstapje en haal eventueel de deksel eraf. Staat de kattenbak boven, uit het zicht voor de visite? Verplaats hem naar de ruimte waar de kat de meeste tijd doorbrengt. De kattenbak is al een uitdaging, maar wat dacht je van die trap!

Reizen in stijl

Een reismand is een noodzaak voor elke reis die je buiten huis met je kat begint. Voor zijn veiligheid en de jouwe, is het belangrijk om ze tijdens het reizen in bedwang te houden. Een reismand zal ervoor zorgen dat hij niet door de auto vliegt en biedt daarnaast ook een veilige ruimte om te kunnen ontspannen. Want zo'n ritje in de auto kan best spannend zijn.

Weet je nog die belangrijke mensen in de Romeinse tijd die door hun dienaren werden rondgedragen? Dat is wat jouw kat is, een VIC (Very Important Cat) - en ja, dit maakt van jou zijn dienaar. Alsof je dat nog niet wist.

Je wilt niet dat je kat zich te beperkt voelt (dat maakt het hele ritje nog spannender), dus zorg ervoor dat hij voldoende ruimte heeft als hij bij jou in de koets zit.

 Stel je kat gerust: 
Spray 15 minuten voor vertrek het mandje in met FELIWAY. Dit zal je kat geruststellen tijdens de reis.

Zet de reismand een paar dagen voor je een kleine of grote reis gaat maken in de woonkamer neer. Leg er een warm dekentje in. Zo kan hij alvast aan het mandje wennen. Meer tips bij angst voor reizen lees je in onze blog: Zonder problemen de reismand in met deze tips!

Wil jij mijn speelkameraadje zijn?

Katten zijn koninklijke vrijetijdsmensen - ze rennen zeker niet rond in de tuin zoals hun hondenrivalen.

Maar dat betekent niet dat ze het niet leuk vinden om spelletjes te spelen. Je kat houdt ervan om mentaal en fysiek gestimuleerd te worden en ze houden ervan om dit met jou te doen!

Speeltijd helpt jouw kat om zijn coördinatie te ontwikkelen, zijn overlevingsvaardigheden te oefenen en om een band met jou op te bouwen. Probeer meerdere keren per dag te spelen. Je zal snel de favoriete spellen van je kat ontdekken!

Kijk niet raar op als elk spel maar een paar minuten duurt. Katten hebben een korte aandachtsspanne, dus het is heel normaal dat ze afdwalen. Dat heeft niets te maken met hun speelkameraadje 😉 

 Wissel eens af met spelletjes: 
Katten zijn nieuwsgierige beesten en kunnen snel op iets uitkijken. Koop meerdere speeltjes, maar biedt ze niet allemaal tegelijk aan. Wissel wekelijks af om het speelgoed leuk en interessant te houden.

Een huis dat voelt als thuis

Wij weten als geen ander dat je nerveus kan worden wanneer iets tegenzit of niet naar je zin is. Drukte op de weg, te laat komen op werk of je portemonnee vergeten. Katten hebben vergelijkbare zorgen. Een vieze kattenbak, een nieuwe bank, eten krijgen op een later tijdstip. Deze dagelijkse uitdagingen waar een kat mee te maken krijgt, gaat vaak in tegen zijn natuurlijke behoeften. Met als gevolg dat zij gefrustreerd kunnen raken en tekenen van stress gaan vertonen. Denk aan krabben, sproeien, buiten de bak plassen of zich verstoppen. Dit kunnen gevolgen zijn van stress. Het is zijn manier van zeggen "Hee mens, het gaat allemaal even niet zo naar mijn zin".

Miljoenen katteneigenaren over de hele wereld hebben een verschil in hun kat opgemerkt na het gebruik van FELIWAY. Of het nu gaat om meer tijd doorbrengen met het gezin of het verminderen van ongewenst kattengedrag, FELIWAY zal de speciale relatie die jij met je kat hebt koesteren en beschermen door een liefdevolle omgeving voor hem te creëren. Meer informatie over het gebruik van FELIWAY lees je hier.

 Gelukkig samen met FELIWAY: 
Bepaal waar jouw kat de meeste tijd doorbrengt, sluit eenvoudig de FELIWAY CLASSIC verdamper aan door hem in te pluggen in het stopcontact. Binnen 24 uur is de gehele ruimte gevuld met geruststellende feromonen die een veilige en vertrouwde omgeving creëren voor je kat.

Last but not least

liefde

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!