Feestmaand is stressmaand voor katten

Feestmaand is stressmaand!

Gelukkige feestdagen voor jou en je huisdier! 

De feestdagen komen er weer aan: Halloween, Pakjesavond, Kerstmis, Oud en Nieuw. Dit is voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met visite, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor onze huisdieren is dit echter een periode die ze liever overslaan. Feestmaand is stressmaand! 

Waarom is feestmaand stressmaand voor onze katten?

Katten zijn ontzettend leuke huisdieren. Van nature sierlijk en ontspannen, maar ook gebouwd op beweging en snelheid. Een kat doet wat je vraagt als ze daar zelf zin in heeft. Niet omdat ze haar baasje als leider ziet. Nog belangrijker, een kat moet kunnen kiezen! In de natuur bepaalt ze zelf waar wat gebeurt, en in huis wil ze dat ook. Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en hebben zo hun eigen specifieke behoeften. Het is voor haar van het grootste belang dat alles stabiel blijft. Gebeurt dit niet dan ondervindt ze in meer of mindere mate stress. En dat is nou net wat er in de feestmaanden gebeurt. Het meubilair verandert van plaats, er komt een kerstboom bij, er lopen ‘s nachts mensen rond in huis die pakjes verstoppen, de Sint komt op bezoek, harde geluiden en muziek, vreemde mensen en kinderen…en ja, de baasjes doen vaak ook anders dan anders en vergeten eet- en drinkbakjes tijdig te vullen, of verplaatsen de kattenbak omdat ze het niet netjes vinden naar hun gasten toe dat de bak in het zicht staat. En de arme kat? Die begrijpt er niks van.

Waarom kunnen angst en stress schadelijk zijn voor onze katten?

Op zich is kortdurende stress goed en noodzakelijk om te overleven. Doch chronische stress is schadelijk voor katten en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals blaas-en plasproblemen en diabetes. Langdurige angst kan zich omzetten in fobieën en hardnekkige gedragsproblemen. Helaas belanden nog steeds veel katten hierdoor in asielen of op straat. 

Wat kan mijn kat angst en stress bezorgen? 

Katten houden van privacy, ruimte en hebben een vrije toegang nodig tot belangrijke voorzieningen zoals voeding, rustplaatsen, kattenbak, etc. Alles wat hun routine verstoort kan een reden zijn voor stress en angst. Veel katten verstoppen zich tijdens de feestelijke momenten. Ze worden gealarmeerd door hard lawaai, vreemde mensen en geuren. In de wintermaanden is het buiten ook vaak koud en nat en worden ze genoodzaakt om meer binnen te blijven, wat hun vrijheid en ontsnappingsmogelijkheden nog meer beperkt.

Signalen die kunnen duiden op angst en stress bij katten 

• Verstoppen
• Weggekropen zitten kijken met grote pupillen
• Oren plat op de kop
• Snorharen strak naar achteren
• Op abnormale plaatsen gaan zitten
• Klagelijk miauwen
• Minder of net meer interactie met jou
• Onzindelijkheid: plassen naast de bak
• Verticaal sproeien
• Abnormale krabmarkeringen 
• Plots overmatig gaan eten of juist stoppen met eten
• Overmatige vachtverzorging met soms zelfs kale plekken tot gevolg
• Wegkijken
• Staart laag en langs het lichaam

Hoe kun je je kat helpen hiermee om te gaan? 

Het hoeft echter niet op een drama uit te draaien en niet elke kat is even gevoelig voor stress en angst. Het opvangen van de angstsignalen en kennis over het normale gedrag van jouw kat is hierbij belangrijk. Bovendien kunnen katten ook getraind worden, zodra je weet wat hun persoonlijke favoriete beloning is. (dat kan een bepaald snoepje zijn maar eveneens haar favoriete speeltje). Kattengedragstherapeuten en dierenartsen kunnen jou hier ook veel over vertellen.

Enkele kleine aanpassingen in haar omgeving kunnen je kat echt helpen om het feestseizoen en de wintermaanden ontspannen door te komen.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen

Tip 1. Ontdek je plekje:
Zorg voor verschillende schuilplekken. Ze moeten warm, veilig en makkelijk toegankelijk zijn. Let hierbij op jouw kat haar voorkeur. Veel katten houden van het vertoeven op hoge plekjes bijv. een hoge krabpaal/combi ligmandje, plankjes tegen de muur, hangmatten. Anderen houden dan weer van lage schuilplaatsen.

Tip 2. Extra eet- en drinkbakjes:
Zet deze op verschillende plaatsen in het huis, zodat je kat zelf kan bepalen waar ze zich het prettigst voelt om te eten en te drinken.  Eet- en drinkbakjes staan best NIET naast elkaar.

Tip 3. De kattenbakregel:
Zorg voor voldoende kattenbakken en zet ze op een rustige plaats. Wij raden aan: één per kat plus één extra! 

Tip 4. Ontsnappingsroutes:
Laat binnendeuren naar andere kamers en traphallen zoveel mogelijk open zodat je kat kan kiezen waar ze wil schuilen.

Tip 5. Sluit je kat nooit op!
Vooral niet in 1 kamer waar ze zich onprettig en gevangen voelt.

Tip 6. Geen feestmaaltijd!
Denk niet dat je je kat een plezier doet met een feestmaaltijd: een paar snoepjes mag wel maar houd haar dieet voor de rest sober. Ze is al gestrest genoeg, verandering van dieet kan haar ook nog eens diarree bezorgen. Niet doen dus!

Tip 7. Plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes zijn geen waterbak.
Katten gaan soms drinken uit plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes: dit water is vaak brak en dus giftig. 

Tip 8. Laat de glazen kerstballen dit jaar voor wat ze zijn.
Zo hoef je je ook niet druk te maken dat poeslief ze uit de boom mept en ze stuk laat vallen.

Tip 9. Laat je kat chippen.
Mocht je kat toch weglopen, dan kan ze snel veilig bij jou teruggebracht worden. Bovendien kan die chip ook handig zijn als je een elektronisch kattenluikje wilt plaatsen.

Bekijk ook onze tips voor op de vuurwerkavond zelf:

10 tips bij vuurwerkangst

Zie waar je FELIWAY kunt kopen

WAAR TE KOOP