Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoe introduceer je een nieuwe kat?

Wij houden van katten, iedereen houdt van katten (of dat zouden ze moeten doen!). Dus wat is er beter dan één kat? Meerdere katten! 😊 Maar, voordat je een ideaalbeeld in je hoofd krijgt van het perfecte kattenparadijs, zijn hier eerst een paar belangrijke tips om ervoor te zorgen dat je lieve viervoeters elkaar goed leren kennen zodat ze vriendjes kunnen worden!

Langzaam aan beginnen

Stel je voor, je hebt een fijn huis, waar je een heerlijk leventje hebt, en plotseling komt er iemand langs die zegt: ”Vanaf nu moet je je huis delen met deze onbekende persoon”. Pfff….klinkt verschrikkelijk toch, ik moet er niet aan denken! 

Net als mensen zijn katten ook geen grote fans van veranderingen. Dus, als je een nieuwe kat in huis wilt introduceren, onthoud dan dat een langzame introductie met stabiele omstandigheden de juiste weg is!

Laat de nieuwe kat eerst wennen in zijn/haar eigen kamer. Deze nieuwe kamer is al spannend genoeg! Meteen het hele huis toegankelijk maken geeft veel te veel prikkels en indrukken in één keer. De kamer moet voorzien zijn van alles wat een kat nodig heeft: eten, drinken, (hoge) slaapplekjes, verstop/rustplekjes, krabmogelijkheden, speelgoed. Zorg dat deze kamer en de hal/gang grenzend aan deze kamer niet toegankelijk is voor andere eventuele huisdieren.

langzaam aan beginnen

Aan elkaar luchtje laten wennen

Een goede manier om katten te introduceren is om ze elkaar eerst niet te laten ontmoeten. Ja, dit klinkt een beetje raar, maar katten hebben veel betere zintuigen dan hun personeel (ja, wij dus). Laat ze dus eerst aan elkaars geur wennen!

Dit kunt je doen door de ene kat langs de kop te aaien met bijvoorbeeld een washandje en deze in de kamer van de andere kat te leggen (en andersom). Gaat de kat grommen of blazen bij het uitwisselen van geur, dan moet je nog even geduldig zijn.

Als je kat volledig op zijn/haar gemak is in de eigen kamer (goed eten/drinken, spelen, kopjes geven, krabben aan de krabpaal), en goed reageert op het uitwisselen van geuren, dan kan de deur naar de gang/hal open gezet worden. Nu kan ook dit gedeelte van het huis verkend worden en kunnen geuren van andere kat(ten) worden uitgewisseld. Zorg er te allen tijde voor dat de andere kat(ten) hier niet bij kunnen en dat ze elkaar niet kunnen zien!

Plaats ook hier een kattenbak, water- en voerbak. Laat om de beurt de nieuwe kat en de al aanwezige kat(ten) in de gang/hal, waardoor ze elkaar alleen nog maar kunnen ruiken maar niet kunnen zien. Wissel 2-3 keer per dag en zorg ervoor dat alle katten evenveel tijd in deze tussenruimte door kunnen brengen.

luchtjes wennen

Speelafspraakje: de katten gaan op date!

Als beide katten geen angst of opwinding laten zien, kan de eerste ontmoeting plaatsvinden. Spannend! Hou hierbij altijd voldoende afstand en ga zelf tussen de katten in staan. Op deze manier kan voorkomen worden dat de één of de ander aangevallen wordt. Houd beide katten bezig met speelgoed of hele lekkere snoepjes* en laat deze ontmoeting maximaal een paar minuten duren met een goede afsluiting. Hoe langer de ontmoeting duurt, hoe groter de kans is dat het fout gaat.

Houd goed in de gaten of katten grommen/blazen/angstig zijn tijdens de ontmoeting. Als de ontmoeting zonder problemen verloopt, kan langzaam de afstand verkleind worden.

*Geef het lekkers enkel tijdens de ontmoetingen, waardoor een associatie gelegd wordt tussen het lekkers en de andere kat. Als de ontmoetingen goed gaan, kan de tijd verlengd worden en de afstand verder verkleind. Zorg ervoor dat er geen stress of angst is bij beide katten. Zo kunt u uiteindelijk de katten zonder toezicht bij elkaar laten.

Op date

Veilige haven

Iedereen, of je nu een kat of mens bent, heeft een beetje tijd voor zichzelf nodig - een plekje waar je je terug kan trekken als het een beetje te veel wordt. Als je meer dan één kat in huis hebt, zorg er dan voor dat ze allemaal hun eigen ruimte hebben. Dus maak kleine veilige plaatsen in afzonderlijke kamers voor elk van je katten. Op deze manier hebben ze, als ze eventjes alleen willen zijn, ieder hun eigen plekje!

veilige haven

Voldoende kattenbenodigdheden, voor iedereen!

Stel je dit eens voor: het is etenstijd en er komt een heerlijke maaltijd op tafel, gepresenteerd op één bordje. Ehm, pardon, liever mijn eigen bord graag?!

Katten verschillen niet van ons, ze moeten hun eigen benodigdheden hebben. Dus voor elke kat moet je er minimaal voor zorgen dat hij/zij een eigen voerbak, waterbak, krabpaal, bed en kattenbak heeft (liefst nog één extra). Dit zal je viervoeters helpen om te weten wat van hen is en dat ze niet hoeven te vechten over wie als eerste aan mag vallen op de kattenbrokken!

voorzieningen

Ondersteunende producten

NIEUW! FELIWAY Optimum verdamperNieuw in onze FELIWAY familie is het product FELIWAY Optimum! Deze nieuwe ontdekking op het gebied van feromonen kalmeert katten nu beter dan ooit. Het helpt de meest voorkomende signalen van stress te verminderen en is daardoor het beste FELIWAY product om in te zetten bij de introductie van een nieuwe kat!

  • * Uitstekende beoordeling van katteneigenaren: 9,1/10
  • * 93% van de katteneigenaren hebben een verhoogde geruststelling waargenomen
  • * Klinisch bewezen en aanbevolen door dierenartsen

De duur van een introductie kan erg uiteenlopen. Van enkele dagen tot een paar weken (of zelfs maanden). De key tot succes? Geduld!

Bovendien is elke kat verschillend. Ze hebben allemaal een ander (eigenwijs) karaktertje. Dat klinkt vast bekend in de oren toch? De ene kat heeft meer tijd nodig om aan veranderingen te wennen dan een ander. Ga vooral niets overhaasten. Voel aan wanneer de katten klaar zijn om elkaar te ontmoeten.

Happy Cat Family

happy familyHeb je al deze tips goed opgevolgd? Dan kunnen je katten als het goed is nu prima samenleven, als een familie! En tja, zelfs in de beste families is het niet altijd pais en vree, maar als het goed is, is er nu over het algemeen een goede harmonie tussen al je viervoeters!

Heel veel succes, maar vooral geluk met je nieuwe maatje ☺

Zijn jouw katten al langere tijd vijanden in plaats van vriendjes? Bekijk dan onze video 'Hoe help je jouw katten beter met elkaar om te gaan?'.

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

   

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!