Kattengedrag, leer jouw kat begrijpen

We zijn dol op onze katten. We praten wel met ze, maar begrijpen doen we ze niet altijd. Toch vertoont je kat bepaalde gedragingen om jou te laten weten hoe hij zich voelt! Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je kat/poes zich gelukkig, relaxed of juist gespannen voelt. Hieronder vertellen we je hoe je deze subtiele signalen van je kat op kunt pikken en hoe je het gevoel van veiligheid voor je kat kunt verhogen. Wanneer de kat zich veilig voelt, zal hij meer liefde en affectie tonen aan jou en je gezin en kunnen jullie gelukkig samen zijn.

Katten zijn op hun allerliefst en gedragen zich het best als zij alles onder controle hebben in hun omgeving

Wanneer zij dit gevoel van controle hebben, dan zullen ze het huis nauwkeurig markeren door middel van gezichtsmarkering met feromonen (kopjesferomonen). Iedere keer als een kat zijn gezicht tegen meubels wrijft of kopjes geeft tegen je benen, komen er feromonen vrij. Wanneer je jouw kat dit gedrag ziet vertonen, kun je er zeker van zijn dat hij zich geweldig voelt.

Dingen die de natuurlijke behoefte van je kat kan verstoren

Je kunt onopzettelijk de belangrijke markeringen van veiligheid voor je kat verstoren. Namelijk door het verplaatsen van meubels of in huis brengen van nieuwe meubels, buitensporig schoonmaken, of door verbouw- en kluswerk. Wanneer dit gebeurt, raakt de kat gedesoriënteerd en krijgt last van stress. Dit kan leiden tot wangedrag.

Misschien wel de grootste oorzaak van stress voor een kat is verhuizen, omdat dan bijna alle gezichtsmarkeringen worden verwijderd. Na een verhuizing voel je jezelf een beetje verloren. Hetzelfde geldt voor je kat! Een huis binnen gaan met geen van zijn eigen kopjesferomonen op de muren zal een grote stress voor je kat veroorzaken. Dit kan van invloed zijn op het gedrag van je kat, waardoor er een kans bestaat dat je kat zich misschien meer verstopt of zelfs gaat sproeien of krabben.

Ook een langdurig bezoek aan de dierenarts of kattenpension, waarbij de kat een tijdje uit zijn vertrouwelijke omgeving is gehaald, kan ervoor zorgen dat de kat zich niet meer thuis voelt. De aanwezigheid van zijn gezichtsmarkeringen kunnen dan namelijk vervaagd zijn. Bovendien zal de kat onbekende geuren van buiten mee naar huis nemen. Deze geuren kunnen angst bij andere katten in huis oproepen.

Andere factoren die invloed hebben op katten zijn; toegang tot voer, warmte, water, kattenbakken, aandacht en competitie met andere katten in het huishouden, maar ook gasten die bij je op bezoek zijn.

In deze tijden van verandering is het gebruik van de FELIWAY Classic Verdamper of FELIWAY Classic Spray een goed hulpmiddel, omdat het kateigen kopjeferomonen verzend en een gevoel van geluk en veiligheid geeft.

Door FELIWAY te gebruiken op de plekken waar je kat vaak komt, help je hem om makkelijker te wennen aan elke verandering die plaatsvindt en voorkom/verminder je ongewenst kattengedrag.

Signalen van ongelukkige katten

8 signalen om naar uit te kijken:

Anders dan honden, die duidelijke gedragssignalen aan hun eigenaar afgeven, zijn katten veel complexer in het laten zien van gespannenheid. Om het emotionele welzijn van je kat vast te stellen is het essentieel dat je de algemene waarschuwingssignalen herkent die aangeven dat je kat stress heeft. Zo kan je het nodige veranderen om zijn gevoel van veiligheid en tevredenheid te verbeteren.

Het gebruik van FELIWAY CLASSIC helpt om jouw kat te allen tijde veilig en op zijn gemak te houden, wat zorgt voor een zeer gelukkige, speelse en aanhankelijke kat!

Verder advies om je kat gelukkig te houden

Ga naar International Cat Care voor meer informatie over de taal katten en het kattengedrag.

Je kat gelukkig houden is gemakkelijk als je eenmaal zijn taal kent en een FELIWAY CLASSIC Spray of FELIWAY CLASSIC Verdamper in het huishouden gebruikt.

Hoe gelukkig is jouw kat?

Doe de test