dut-BE België (NL)

De feromonen in FELIWAY

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn vluchtige, chemische signalen die op grote schaal worden gebruikt in de diercommunicatie. Wanneer het ene individu feromonen afscheidt, worden deze waargenomen door andere individuen van hetzelfde soort, en beïnvloedt dat hun gedrag.

De verzonden boodschap is bedoeld voor andere individuen, maar is ook een geheugensteuntje voor de kat die de feromonen afscheidt. Bijvoorbeeld, een kat die zijn kopje tegen zijn leefomgeving wrijft geeft hiermee aan dat dit zijn territorium is, niet alleen voor andere katten maar ook later voor hem/haarzelf.

Feromonen (iets anders dan hormonen!) worden afgescheiden door verschillende lichaamsstructuren, die verbonden zijn aan verschillende functies, zoals territoriale feromonen, seksuele feromonen, rustgevende feromonen of alarmerende feromonen.

Diagram of a cat pheromone producing areas and structures

Afbeelding van de gebieden van feromoonproductie bij een kat.

1. Gezicht  2. Voetkussentjes  3. Borstklieren  4. Perianaal gebied  5. Urogenitaal gebied

Feromonen worden waargenomen door een specifiek orgaan dat zich bevindt in het gehemelte, het zgn. vomeronasale orgaan (VNO), beter bekend als het orgaan van Jacobson. Door een specifieke manier van “rondpompen” (genaamd Flehmen) worden met behulp van de tong feromonen uit de lucht gehaald en naar de VNO gebracht.

Connection of the vomeronasal organ to the cats brain

Afbeelding van de Vomeronasale structuur en zijn verbindingen naar de kattenhersenen.

In de VNO activeren ze enkele receptoren, die informatie afgeven aan het emotionele brein, wat resulteert in een snelle verandering in gedrag en fysiologie. Deze effecten treden onbewust op, zonder enige controle van het dier.

Wat is het feromoon in Feliway®?

FELIWAY® CLASSIC

FELIWAY® CLASSIC is een chemische kopie van één van de kattengezichtsferomonen (F3), die door katten worden gebruikt om hun territoriale grenzen te markeren. Een kat die met zijn/haar kopje wrijft tegen zijn leefomgeving laat een feromoon vrij.

Dit gedrag wordt elke dag vertoond door elke kat (huiskatten, maar ook wilde katten) en geeft hen geruststelling. In een nieuwe leefomgeving zal een kat automatisch na een tijdje ook gaan markeren om de plek vertrouwd en veilig te maken. Katten markeren hun territorium ook door te krabben en te markeren met urine (sproeien). Wanneer dit gedrag binnenshuis plaatsvindt, geeft dat meestal aan dat een kat zich gespannen voelt.

Observatie van kattengedrag liet zien dat gezichtsmarkeringen merkbaar het krabben of sproeien tegenwerkten.

Zie onderstaand filmpje waarin Professor Patrick Pageat dit eerste inzicht uitlegt en hoe dit leidde tot de uitvinding van FELIWAY® CLASSIC.  

  Men ontdekte dat F3 het markeringsgedrag (krabben en sproeien) tegengaat, dat wordt gebruikt om hun territorium af te bakenen, maar ook voorkomt binnenshuis als een kat zich gespannen voelt.

Wanneer men FELIWAY® CLASSIC verspreidt in de nabijheid van een kat, bootst dit het natuurlijke gezichtsferomoon na, als een boodschap van geruststelling. Zodoende helpt het om ongewenst markeringsgedrag te voorkomen of te controleren.

FELIWAY® CLASSIC komt voort uit analyse van veelvoudige monsters van de natuurlijke afscheiding van katten. Hiervoor is gekeken naar verschillende rassen, verschillend geslacht en seksuele status (rijp, gecastreerd en gesteriliseerd).

FELIWAY® CLASSIC is de perfecte kopie van het kopjesferomoon en te identificeren door alle katten. Het is getest in talrijke experimentele en klinische condities.

FELIWAY® FRIENDS

FELIWAY® FRIENDS vermindert vijandigheid tussen je katten en zorgt ervoor dat ze gelukkig samen onder één dak kunnen leven. Dit komt door het Cat Appeasing Feromoon in het product. FELIWAY® FRIENDS is een exacte kopie van dit feromoon. Dit feromoon produceert moederpoes tijdens de lactatie om een band te creëren tussen haar en de kittens. Katten herkennen dit feromoon gedurende hun hele leven, waardoor het op latere leeftijd ook nog een kalmerend effect zal hebben, ook als katten uit verschillende nestjes komen. 

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat FELIWAY® FRIENDS spanningen en conflicten tussen katten in één huishouden, zoals vechten, staren, blokkeren, agressie en najagen, vermindert.