dut-BE België (NL)

Veel gestelde vragen

Vragen over FELIWAY CLASSIC en FELIWAY FRIENDS

Welk feromoon zit in Feliway?

De feromonen die worden vrijgegeven door Feliway® is de exacte kopie van het vertrouwde 'kopjesferomoon' dat de katten op natuurlijke wijze afgeven door met de wang tegen een object of mensen aan te wrijven. Dit doen ze wanneer zij zich comfortabel voelen in hun omgeving.

Zal Feliway invloed hebben op mensen of andere dieren in mijn huis?

Nee. Feromonen zijn soortspecifiek. Het katachtige feromoon in Feliway zal alleen invloed hebben op katten en zal geen effect hebben op mensen of andere huisdieren.

Kan ik Feliway gebruiken bij mijn jonge kitten?

Ja. Er is geen minimum leeftijd voor het gebruik van Feliway. Kittens zijn in staat om feromonen in de omgeving waar te nemen en erop te reageren.

Kan ik Feliway en Adaptil in hetzelfde huishouden gebruiken op hetzelfde moment?

Ja, de feromonen in elk product zijn soortspecifiek; de gezichtsferomonen voor de kat (Feliway) zal alleen invloed hebben op katten en de hond geruststellende feromonen (Adaptil) zal alleen invloed hebben op honden.

Hoe lang moet ik Feliway gebruiken?

Het hangt af van de aard en de omvang van het probleem van je kat. De minimale aanbevolen duur voor de meeste situaties is 1 maand. Maar sommige situaties, zoals samenwonen in multi kat huishoudens of terugkerende idiopathische cystitis (blaasontsteking), profiteren van permanent gebruik.

Wat voor soort gedragsproblemen zullen niet worden verholpen met Feliway?

Als het ongewenste gedrag niet gerelateerd is aan stress (huisvervuiling te wijten aan ongepaste verdeling van de middelen in huis, normaal krabben/nagels scherpen, medische aandoening) zal Feliway geen effect hebben. Hiervoor kun je verschillende aanpassingen binnenshuis overwegen, zoals het verstrekken van meerdere kattenbakken verspreid over het huis om de concurrentie tussen katten en het ontbreken van een gemakkelijke toegang tot de kattenbak voor elke kat te voorkomen (aantal kattenbakken = aantal katten +1). Zorg dat elke kat zijn eigen drink- en voerbak heeft en dat deze apart staan van de drink- en voerbakken van de andere katten. Daarnaast is een krab- en klimmeubel aan te raden. Het is altijd belangrijk om eerst een dierenarts te raadplegen om een medische oorzaak, die kunnen leiden tot ongewenst gedrag, uit te sluiten.

Merk ook op dat Feliway kan helpen bij huishoudens met meerdere katten waar sprake is van spanningen tussen katten, door het verlagen van de totale stress. Maar Feliway is niet aangewezen in geval van erkende agressie tussen katten (met gevechten, aanslagen of verwonden) of naar de eigenaars. In dergelijke situaties wordt overleg met je dierenarts of een gedragstherapeut sterk aanbevolen.

Wat is de meest geschikte manier om urine markering door plassen of sproeien schoon te maken in huis?

De urine markeringen moeten zo snel mogelijk worden gereinigd. Veeg de resterende urine met een papieren handdoek en warm water weg. Maak dan gebruik van een natuurlijk reinigingsmiddel, zoals groene zeep of biotex. Was het gebied met de oplossing en laat aan de lucht drogen. Spray vervolgens de Feliway Spray (dagelijks 8 spuitjes op 20 cm afstand) om het sproeien te verminderen.

Gebruik nooit schoonmaakmiddelen op basis van ammoniak, bleekwater of met een sterke geur om urine vlekken te verwijderen. De geur is vreemd voor de kat en zal hem weer hiernaartoe trekken, waarna hij vervolgens zijn lucht weer zal willen verspreiden door te sproeien. 

Welke Feliway moet ik gebruiken voor mijn kat(ten)? De Verdamper, Spray of een combinatie van beide?

 

FELIWAY

VERDAMPER

 

 

FELIWAY SPRAY 

 

FELIWAY

MULTICAT VERDAMPER

(ALLEEN VOOR DE VS)

 

AANBEVOLEN GEBRUIKSDUUR

Sproeien

O

+

 

Minimaal 1 maand

Verticaal Krabben

+

O

 

Dagelijks minimaal 1 maand

Multi kat huishouden

O (EU)

 

 

Permanent

Multi kat spanning en conflict (alleen voor de VS)

 

 

O

Permanent

Wijzigingen in de omgeving

- Nieuw gezinslid (baby, huisdieren, etc),

-Verbouwing, nieuw meubilair

- Nieuw huis

O

+

 

Begin te gebruiken ten minste 24 uur voorafgaand aan elke wijziging en gebruik voor minimaal 1 maand

Stressvolle gebeurtenissen

- Vakanties

- Feestjes

- Vuurwerk

- Onweer

O

+

 

Begin te gebruiken ten minste 24 uur voorafgaand aan de gebeurtenissen en gebruik tot de week daarna. Bij vuurwerk wordt aangeraden om de maand ervoor al te beginnen (incl. trainen)

Reizen (korte en langdurige tripjes)

 

 

O

 

15 minuten voordat de kat in zijn reismand wordt geplaatst. Pas om de 4-5 uur toe.

O = Product dat het meest geschikt is voor de situatie

+ = Extra Feliway producten te combineren voor extra ondersteuning

Gebruik van de FELIWAY Verdamper

Waar moet ik de Feliway Verdamper inpluggen?

Je dient de Feliway Verdamper in te pluggen in de kamer waar de kat(ten) het grootste deel van hun tijd doorbrengen, of de ruimte die het meest getroffen is door het ongewenste gedrag (krabben, sproeien, daar waar de conflicten tussen de katten plaatsvinden, etc.)

Een Verdamper kan een oppervlakte van 50-70m² vullen. De Verdamper mag niet worden afgedekt of worden geplaatst achter een deur of onder meubelen. Zorg dat de Verdamper aan alle kanten minstens een halve meter ruimte heeft. Plaats de Verdamper niet naast een raam of deur. In grote woningen/ruimtes (groter dan 70m²) wordt meer dan 1 Verdamper aangeraden. Ook wanneer er in meerdere ruimtes ongewenst gedrag wordt vertoond, is een extra Verdamper aan te raden. 

Waarom mag ik de Feliway Verdamper niet inpluggen onder meubels?

De olieachtige damp (waar de feromonen in zitten) zal stijgen in een kolom warme lucht boven de stekker. Als deze stijgende lucht wordt geblokkeerd (bijvoorbeeld door een plank, tafel of ander meubilair) kan de olie kan opnieuw condenseren en een zichtbare markering achterlaten. Bovendien zal de circulatie van het feromoon worden aangetast, waardoor de werkzaamheid van het product niet kan worden gegarandeerd.

Mag ik Feliway inpluggen in de hal?

Omdat de hal hoogstwaarschijnlijk niet een gebied is waar de katten het grootste deel van hun tijd doorbrengen, en het plaatsen van de Verdamper in een hal niet zal zorgen voor een optimale verspreiding of effectiviteit, raden wij het gebruik van de Verdamper in een hal niet aan. Tenzij dit de locatie is waar het ongewenste gedrag wordt vertoont, zoals sproeien, krabben, etc.

Als conflict tussen katten vaak optreedt in een gang moet de verdeling van de middelen van de katten ook worden overwogen binnen het huis. Dit om ervoor te zorgen dat elk afzonderlijk kat een gemakkelijke en gratis toegang heeft tot zijn voorzieningen (kattenbak, voedsel en water kom, rustruimte) zonder dat hij geblokkeerd wordt door een andere kat.

Mag een Feliway Verdamper in de buurt van de kattenbak geplaatst worden (bijvoorbeeld bij sproeien)?

Voor elke situatie dient de Verdamper geplaatst te worden in de omgeving waar de kat(ten) het grootste deel van hun tijd besteden. Omdat katten het grootste deel van hun tijd niet doorbrengen in de kattenbak, is er geen reden om de Verdamper in de buurt van de kattenbak te plaatsen. Bovendien geven de katten van nature geen kopjesferomonen af aan de kattenbak, waardoor ze verrast kunnen worden indien ze de feromonen hier wel vinden. Indien de kattenbak staat in de ruimte waar de kat(ten) hun tijd het meeste doorbrengen, plaats de Verdamper dan niet direct naast de kattenbak.

Zal de Feliway Verdamper mijn kat er van weerhouden om gebruik te maken van de kattenbak?

Nee, het feromoon in Feliway zal je kat er niet van weerhouden gebruik te maken van de kattenbak. De Verdamper moet worden ingeplugd, daar waar de kat het grootste gedeelte van zijn tijd doorbrengt of waar het ongewenste kattengedrag plaatsvindt. Het is goed mogelijk dat dit in dezelde ruimte is als waar de kattenbak staat. Plaats de Verdamper echter niet direct naast de kattenbak. 

Moet ik de Verdamper 's nachts uit het stopcontact halen?

Nee, de Verdamper moet continu (gedurende dag en nacht) in het stopcontact blijven zitten. Bij ontkoppeling zal de Verdamper niet goed werken. De werkzaamheid werd aangetoond in klinische proeven met niet-onderbroken gebruik van de Verdamper. Bovendien zijn katten 's nachts vaak wakker/actief.

Hoe lang gaat de Verdamper mee?

De Verdamper moet maandelijks worden gecontroleerd en om de zes maanden worden vervangen om een optimaal effect te garanderen.

Hoe lang gaat een navulling mee?

De navulling gaat 30 dagen mee. Houd er rekening mee dat de navulling niet geheel op gaat, maar dat er een klein laagje op de bodem achterblijft. Dit omdat de lont in het laatste stadium niet voldoende in contact is met de vloeistof om zijn werking goed te doen. 

Waarom gaat het niveau van de vloeistof in mijn Feliway Verdamper niet naar beneden?

De verspreiding van de vloeistof uit de Feliway Verdamper is een langzaam proces. Bij normaal gebruik kan het erg moeilijk zijn om elke verandering in het niveau van het apparaat te zien. Om ervoor te zorgen dat de Verdamper goed werkt, controleer of:

  • de lont niet gebroken is
  • het apparaat continu is ingeschakeld (soms wordt een stopcontact bestuurd door een muurschakelaar)
  • probeer de Verdamper eens in een ander stopcontact
  • je geen oude navulling gebruikt met de nieuwe Feliway Verdamper

Moet ik de navulling vervangen als de vloeistof nog niet geheel op is?

Sommige navullingen gaan iets langer mee dan de aangegeven 30 dagen. Dit is afhankelijk van de luchtstroom in de omgeving waar de Verdamper hangt. Houd er rekening mee dat de navulling niet geheel leeg zal gaan. Enkele milliliters zullen achterblijven. Daarom wordt aanbevolen om de navulling alsnog om de 30 dagen te vervangen. 

Hoe lang duurt het voordat de Verdamper de feromonen heeft verspreid?

De verdamper heeft 24 uur nodig om de feromonen door de gehele ruimte te verspreiden. Voor stressvolle situaties is het raadzaam om de Verdamper 2-3 dagen voor de gebeurtenis in te pluggen. 

Hoe lang duurt het voordat ik het effect van de Feliway Verdamper zie bij mijn kat?

De Feliway Verdamper zal volledig functioneren binnen 24 uur van inpluggen. Het effect op de kat zal afhangen van de aard, omvang en duur van het probleem waarvoor Feliway wordt gebruikt.

Klinische studies hebben bewezen dat tekenen van verbetering (zoals een vermindering in urine sproeien en krabben) kan worden gezien binnen de eerste week van het gebruik, met een verdere verbetering tijdens de volgende weken. Wij raden continu gebruik voor ten minste een maand aan om het effect te kunnen beoordelen. De effectiviteit zal ook afhangen van de goede uitvoering van aanvullende adviezen (inclusief distributie middelen) die door de dierenarts of gedragstherapeut wordt aanbevolen. Sommige katten profiteren van een permanent gebruik van de Feliway Verdamper.

Is de Feliway Verdamper veilig?

Ja. De Feliway Verdamper is gebouwd met zelfdovende kunststof materialen en voldoet aan de International Electrotechnical Commission (IEC), Europese (EN) en UL vereiste normen.

Echter, als de Verdamper permanent wordt gebruikt, raden wij aan om deze om de 6 maanden te vervangen voor het beste resultaat. 

Waarom staan er nieuwe waarschuwingen op de verpakkingen?

De nieuwe waarschuwingen zijn gekoppeld aan nieuwe regels voor elektrische apparaten die zijn ontworpen om een veiliger gebruik van dergelijke apparaten door de consument te waarborgen. Echter, Ceva feromoonproducten hebben een goed veiligheidsniveau en worden al 20 jaar gebruikt door consumenten.

Kan ik de Verdamper inpluggen in een ruimte met vogels?

Sommige vogels zijn bekend door de gevoelige respiratoire systemen (met name Kromsnavels: papegaaien, grasparkiet, etc.). Daarom raden wij aan, als voorzorgsmaatregel, om de Verdamper in een andere kamer in te pluggen. 

Kan ik de Feliway® Verdamper inpluggen in een ruimte met een aquarium?

Zoals voor elke in-home verdamper, raden wij aan om de Feliway Verdamper te plaatsen in een ruimte zonder aquarium. Wanneer de kat de meeste tijd doorbrengt in de ruimte met aquarium, raden wij aan om de Verdamper zo ver mogelijk bij het aquarium vandaan in te pluggen. Dit is slechts een voorzorgsmaatregel. Dit om te voorkomen dat de olieachtig werkzame bestanddelen in de Verdamper op de oppervlakte van het water komt. De onderdelen zelf zijn niet geclassificeerd als giftig voor het milieu.

Kan ik Feliway gelijktijdig gebruiken met een airconditioning?

Een Feliway Verdamper of Spray kan gebruikt worden in een huis (of een dierenarts kliniek) met een airconditioning, op voorwaarde dat het uit de buurt van de airconditioning, openingen, terugkerende koude lucht of afzuigkap is aangesloten.

Hoeveel m² kan de Feliway Verdamper vullen?

Een diffuser vult tot 70m². Er wordt aanbevolen om de Verdamper in de kamer te hangen die het meest bezocht wordt door de kat(ten), of in de kamer waar het probleem zich voordoet (markering of conflict). Als katten toegang hebben tot verschillende verdieping en op elke verdieping probleemgedrag vertonen, kan het beste meerdere Verdampers gebruikt worden. Plug de Verdamper nooit in naast een deur, raam of direct naast de kattenbak.

Passen de Feliway navullingen op andere plug-in verdamper systemen?

Nee, de Feliway navullingen mogen nooit worden gebruikt in combinatie met een andere plug-in-apparaat, noch de Feliway plug-in met een ander soort vulling. Dit wordt duidelijk aangegeven op de verpakking van de producten. De Feliway navullingen passen wel op de oude verdamper van Feliway (paarse bolletje).

Ik heb een Verdamper in een ander land gekocht, of online, maar de Verdamper past niet in het stopcontact

Feliway Verdampers komen met pluggen die passen bij de lokale elektrische systemen van het land waar ze zijn gekocht. Zo kan een Amerikaanse Verdamper niet gebruikt worden in een Europees land door het spanningsverschil. Ze mogen nooit gebruikt worden met een adapter of een transformator als het kan leiden tot ernstige veiligheidsproblemen.

Controleer vóór gebruik/aankoop of de Verdamper de juiste plug-in heeft die te gebruiken is in jouw land.

Hoe weet ik dat de verdamper aan staat en zijn werk doet?

De verdamper wordt enige tijd nadat hij is ingeplugd warm. Dit is een teken dat de Verdamper werkt. Hou wel goed in de gaten of het flesje onder de verdamper leegraakt. 

Kan ik de ramen openzetten wanneer ik gebruik maak van de Verdamper? Heeft dat effect op de werkzaamheid?

Wanneer je ramen of deuren openzet, kunnen de feromonen zich sneller gaan verspreiden. Dit houdt in dat het product niet de gehele 30 dagen mee zal gaan, maar eerder leeg is. Je zal dus een andere ruimte moeten zoeken waar de Verdamper ingeplugd kan worden. Let wel op dat de Verdamper daar komt te hangen waar je kat(ten) de meeste tijd doorbrengen. 

Zijn de nieuwe Feliway Navullingen recyclebaar?

Ja. De nieuwe Feliway Navullingen zijn gemaakt van recyclebaar kunststof (PET).

Gebruik van de FELIWAY Spray

Hoe gebruik ik de Feliway Spray?

Spray 8 spuitjes van Feliway op het probleemgebied van de kat (bekrapte/besproeide meubel, auto, reismand, tafel voor medisch onderzoek, etc.). Wacht vervolgens 15 minuten voor je de kat introduceert op de bespoten plek. De Spray zal vervolgens 4 tot 5 uur werken, hoewel elk dier anders zal reageren. Na 4/5 uur of wanneer u een verminderd effect merkt, kan dit worden herhaald. 

Feliway Spray mag niet rechtstreeks worden gespoten op dieren of in de buurt van het gezicht van een dier.

Kan Feliway Spray direct worden gebruikt op de kat?

Nee, Feliway mag nooit rechtstreeks op een kat gespoten worden.

Hoelang zal het duren voor het effect heeft op mijn kat? En hoelang zal het effect duren?

Feliway Spray is bewezen vrijwel onmiddellijk effect te hebben met een werking van 4 tot 5 uur. hertoepassing na deze tijd, afhankelijk van de situatie waarvoor Feliway Spray wordt gebruikt. Vergeet niet om het object dat is bespoten (kussen, reismand, etc.) te laten drogen gedurende ten minste 15 minuten. Dit omdat de alcoholische oplosmiddel eerst moet verdampen, voordat de kat wordt geïntroduceerd aan het bespoten gebied.  

Als mijn kat reist met de auto gedurende een lange reis, hoe vaak moet ik Feliway spuiten?

Bij lange reizen raden we hertoepassing van Feliway aan, elke 4 tot 5 uur in de kooi/reismand. Aangezien de kat de eerste 15 min niet aan het alcoholgehalte in de Spray blootgesteld mag worden, moet men er op voorbereid zijn dat de kat onder niet-stressvolle en beveiligde omstandigheden kan worden overgeplaatst, tot de alcoholische dampen zijn verdwenen. 

Kan ik Feliway inzetten bij mijn kat om wagenziekte te voorkomen?

Feliway spray is geïndiceerd voor uitingen van stress tijdens het transport, zoals braken. Het is klinisch bewezen dat het sprayen van Feliway een aanzienlijke verbetering heeft bij stress-gerelateerd gedrag, zoals braken, plassen, ontlasting, maar ook miauwen, opwinding en speekselvloed, in vergelijking met katten die worden blootgesteld aan een placebo spray.

Echter is Feliway niet geïndiceerd tegen reisziekte bij het reizen met de auto. Om deze reden adviseren wij om je kat ten minste 6 uur voor de reis geen eten te geven om misselijkheid te vermijden. Zorg ervoor dat de kat wel water ter beschikking heeft. 

Kan ik Feliway op de krabpaal spuiten om het krabben hierop aan te moedigen?

Nee Feliway mag niet worden gespoten op de krabpaal. Het is bedoeld voor de plekken met ongewenste krassen, zoals meubilair. In de Feliway Spray zit het kopjesferomoon die katten afgeven om zich veilig en op hun gemak te voelen. Krassen op de krabpaal zijn bedoeld voor communicatiedoeleinden. Bovendien zal een kat nooit kopjes geven aan zijn eigen krabpaal.

Waarom zijn er nieuwe waarschuwingen op de verpakkingen?

Nieuwe waarschuwingen zijn verbonden aan nieuwe regelgevingen en vereisen een gedetailleerde beschrijving van de mogelijke risico's om de veiligheid van de consument te waarborgen.

Echter, Ceva feromoon producten hebben een goed veiligheidsniveau en consumenten gebruiken ze al 20 jaar.

Is de Feliway spray fles recyclebaar?

Ja. De nieuwe Feliway feromoon Sprays zijn gemaakt van recyclebaar kunststof.