dut-BE België (NL)
kale kat

bald patches on cats, can mean overgrooming KALE kat

Katten zijn erg schoon op zichzelf en wassen en verzorgen zich volop. Ze spenderen hier tot 25% van hun leven aan. Wanneer je kat zich overmatig verzorgd, kan dit leiden tot kale plekken. Veelal wijst dit op diepere problemen bij je kat.

HOE KUN JE OVERMATIG POETSGEDRAG BIJ JE KAT TEGENGAAN?

Advies om het kaal likken te stoppen

1.

Breng eerst je kat naar de dierenarts om het probleem te bekijken en een serieuze medische conditie uit te sluiten.

2.

Ga na of je kat onlangs in aanraking is gekomen met potentiële allergenen die overmatig likken kunnen veroorzaken. Is de kat kort geleden van voer veranderd?

3.

Gebruik een Feliway Verdamper in de favoriete kamer van de kat om stress van te helpen verminderen.

4.

Speel met je kat om zijn angst te verminderen en hem blij en tevreden te houden.

5.

Voorzie je kat van speeltjes, klimgelegenheden (kattenboom, planken etc.) om hem actief en bezig te houden en verveling te voorkomen.

Waarom likt mijn kat zichzelf kaal?

Katten likken met de ruwe tong en plukken met de bek om zichzelf te verzorgen. Je kat ontdoet zichzelf zo van losse haren, klitten en ongedierte. Wanneer je kat zoveel likt en plukt dat er zelfs kale plekken ontstaan, heeft het niets meer met verzorgen te maken. De oorzaak van het likken ligt dan dieper. 

Bij een kale kat kan een mogelijk oorzaak voor overmatig poetsgedrag/likken zijn: jeuk door parasieten (vlooien/teken), allergieën of ontstekingen aan de huid (dermatitis). Wanneer een medische oorzaak echter is uitgesloten, kan het betekenen dat het overmatig likken wordt veroorzaakt door…