dut-BE België (NL)
Bange kat

cat hiding BANGE kat

Alle katten verstoppen zich wel eens om een bedreiging uit de weg te gaan. Dit is instinctief kattengedrag. Sommige katten zijn alleen zo angstig dat ze hele dagen onder het bed of op de kast doorbrengen. Hoe je jouw kat kan helpen om zich minder angstig te voelen en hoe je het verstoppen kan verminderen, lees je hier.

HOE HELP JE JOUW KAT ZICH MINDER TE VERSTOPPEN?

Tips om het verstoppen te verminderen

1.

Katten voelen minder stress en voelen zich veiliger als zij op hoge plekken kunnen zitten en zich kunnen verstoppen. Zorg dus voor diverse verstopplaatsen, zoals kartonnen dozen, manden, kastjes waarvan de deur open wordt gelaten. Spuit er Feliway Spray op om deze plekken veiliger te laten voelen voor de kat.

2.

Gebruik minstens 30 dagen de Feliway Verdamper in de favoriete kamer(s) van je kat.

3.

Aai de kat NIET terwijl hij zich verstopt! Je zou per ongeluk het verstoppen kunnen stimuleren met jouw liefdevolle aandacht. Wacht totdat je kat spontaan tevoorschijn komt en vraagt om een knuffel.

4.

Beloon je kat voor moedige acties tijdens mogelijk stressvolle situaties. Dit stimuleert hem om weer moedig te zijn!

5.

Geef in een huishouden met meerdere katten, iedere kat zijn eigen voorzieningen (voer, water, kattenbak, enz.) in aparte ruimtes om zo stress door competitie te voorkomen. Dit kan betekenen of aparte kamers/verdiepingen, of in ieder geval één voerbakje op een hogere plek en een ander bakje in een ander deel van de kamer.

Waarom verstopt mijn kat zich?

Katten leven alleen en hebben geen soortgenoten achter zich staan als er gevaar dreigt. Je bange kat verstopt zich of vlucht tot het gevaar is geweken Dit is zijn instinct om te overleven en is normaal kattengedrag. Het wordt alleen zorgwekkend als je kat, ook binnenshuis, bang blijft. Om het verstoppen te verminderen is het belangrijk te achterhalen waarvoor je kat zich bedreigt lijkt te voelen. Je kat kan namelijk door verschillende redenen angst ervaren. Dit begint bij het karakter van de kat. Je kat kan angstig zijn omdat...