dut-BE België (NL)

Is mijn kat of poes gelukkig?

Je kat heeft zijn eigen manier om aan je te vertellen wanneer hij gelukkig is. Dit doet hij in kattentaal. Hier zijn enkele lichaamssignalen die je kunt herkennen:

Warm welkom

Cat welcome tail upright

Wanneer een kat blij is om je te zien zal hij zijn kattenstaart recht omhoog steken. De kattenstaart stevig omhoog of met een kleine knik of kromming aan het einde is een uiting van ultiem geluk. De oren zullen omhoog staan en de oogleden kunnen een beetje gesloten zijn. Je kat zal met zijn lijfje tegen je aan wrijven. 


Praatgraag

happy cat talking

Vocale katten vertellen honderduit en houden ellenlange gesprekken. In het algemeen zijn de hogere geluiden 'blij' en de lagere geluiden kunnen veeleisender zijn of duiden op enige frustratie. Stille katten kunnen hun blijdschap uitdrukken met stilte en juist meer geluid gebruiken om hun onvrede te uiten. Verwarrend, ja! Maar juist daarom houden we van onze mysterieuze katachtigen!

Hoewel spinnen niet altijd blijdschap betekent, is het meestal een indicatie voor tevredenheid of zelfs gelukzaligheid van de kat. De piepjes van kittens en het 'prrr'-geluid dat vele katten maken, zijn een zeer goede indicatie van kattengeluk.

Relaxed

Cat happy and relaxed signs

De ontspannen, tevreden kat rust met zijn voorpoten onder zich gestopt, oren vooruit en oogleden half open. Half gesloten ogen betekent 'ik ben slaperig en tevreden'. De knipoog die je krijgt als je naar hem kijkt is een gebaar van een gelukkige kat.

Wanneer je kat zich zeer relaxed en niet bedreigd voelt, zal je hem op zijn rug zien liggen met alle pootjes in de lucht. Op deze manier in het zonnetje liggen, vinden onze viervoeters helemaal heerlijk!

Kroelen 

relaxed cat being hugged by owner

Als je kat heerlijk opgekruld in je schoot ligt en je hem verwent met knuffels en aaien, zal hij zijn tevredenheid tonen door te spinnen. Dit is het bekende 'prrr'-geluid. De ene kat vindt het fijn om zachtjes geaaid te worden, bij anderen mag het er iets hardhandiger aan toe gaan. De hals, kin en aanzet van de staart zijn zeer gewaardeerde aaiplekjes. Aai met de haarrichting mee! Sommige zeer aanhankelijke katten zullen de poten om je heen slaan en letterlijk om je nek hangen. Net zoals bij mensen is dit gewoon een grote knuffel.

Daarnaast zal je kat met zijn pootjes trappelen alsof hij deeg kneedt. Dit heet (melk)treden en komt voort uit zijn kittentijd. Wanneer kittens drinken aan de moederborst, zullen zij met de voorpootjes rond de tepel kneden om de melktoevoer te stimuleren. Als kitten heeft hij dit ervaren als een prettig gevoel. Je kat kan ook gaan kneden zonder dat je hem aait. Dit treden, of ritmisch strekken van de nagels, gebeurt meestal op een zachte ondergrond, zoals je buik, kussen of deken. Daarbij vergeten volwassen katten dat ze, in tegenstelling tot kittens, goed ontwikkelde klauwen hebben.

Vergeet echter niet dat katten niet alleen spinnen of treden als ze gelukkig zijn. Katten kunnen dit ook doen om zich in stressvolle situaties gerust te stellen, bijvoorbeeld als ze bang zijn of pijn hebben.

Soms is je kat het knuffelen ineens zat en slaat zijn stemming om. Het stoppen met spinnen, het liggen van de oortjes en het zwaaien met de staart zijn een aantal kenmerken waaraan je kan herkennen dat je kat genoeg is geaaid. 

Zelfverzekerd

Cat being curious

Een kat die zijn hoofd ophoudt, is meestal een tevreden en zelfverzekerde kat. Een gelukkige kat interesseert zich voor zijn omgeving. Hij wil alles bekijken en zijn snuit steken in alles nieuw is rond en in het huis of het rustig van een afstand bekijken.


Nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid en enthousiasme zijn tekenen van tevredenheid. De staart van een nieuwsgierige kat zal omhoog staan, maar kan ook een beetje zijwaarts bewegen, terwijl de oren omhoog staan. De ogen zullen wijd open zijn. 

Speels

Cat playing with toy mouse

Kittens spelen voortdurend. Met mensen en andere beesten die ze graag mogen en vertrouwen. Elke hoeveelheid van spelen, van stoeipartijtjes en kittenworstelwedstrijden tot zachte tikjes met zijn pootje op jouw lichaam, geeft aan dat jouw kat gelukkig is. Spelen is daarom een fantastische indicatie voor het welzijn van je kat.

Indien de speelactiviteit van een kat verminderd, wordt vaak gedacht dat dit te maken heeft met de leeftijd van de kat. Dit is bij veel katten ook zeker waar, maar een groot deel van de katten blijven tot op latere leeftijd spelletjes spelen. Laat een medische oorzaak, zoals artrose, dus uitsluiten bij de dierenarts.

Mooi verzorgd

Cat grooming

Als je kat zich goed voelt, zal hij zichzelf ook goed verzorgen. Wanneer een kat andere katten gaat verzorgen en wassen of jouw likjes geeft, betekent dit dat hij jou en de andere kat vertrouwt en jullie relatie als positief ervaart. 

 Vertoont jouw kat niet deze normale signalen van geluk?

Indien je deze kattentaal niet herkent bij je kat, dan kan Feliway jou en je kat wellicht helpen. Klik hier om te zien waar je Feliway kunt kopen bij jou in de buurt. Ook je huis katvriendelijk inrichten kan hierbij helpen. Kijk hier of jouw huis goed is ingericht voor je geliefde viervoeter.