dut-BE België (NL)
introduceren van katten

How to introduce cats to be friends introduceren van KATTEN

Eerste indrukken zijn ook bij katten zeer belangrijk. Bereid je goed voor en neem rustig aan de tijd om de nieuwe kat aan de inwonende katten te introduceren. 

Advies bij het introduceren van katten

Je wilt dat jouw katten goed met elkaar kunnen opschieten en dat moet geleidelijk aan gebeuren. Terwijl de nieuwe kat beperkt wordt tot één kamer in huis, kun je geuren uitwisselen tussen de katten, zodat zij voor het eerst aan elkaar kunnen wennen. Je kunt geuren uitwisselen door 'beddengoed' van de katten te gebruiken of door de één na de ander te aaien of door materiaal op hun wangen te aaien en bij de andere kat te plaatsen. Dit zal hen tijd geven om aan elkaars geur te wennen voordat zij elkaar voor het eerst echt ontmoeten.

De eerste belangrijke ontmoeting

Je zult bij de eerste ontmoeting toezicht moeten houden. Houd er rekening mee dat elke kat over een ontsnappingsroute moet kunnen beschikken.

Het wordt geadviseerd om tijdens de eerste kennismaking Feliway te gebruiken om de katten te helpen zich veilig en zeker te voelen. Dit reduceert de kans dat zij elkaar als een mogelijke bedreiging gaan zien. Ook hier geldt dat het gebruik van een Feliway Verdamper gedurende minstens een maand de nieuwe en de inwonende kat(ten) zal helpen, maar soms kunnen de inwonende katten meer tijd nodig hebben om te wennen; in dat geval kun je een Feliway Navulling gebruiken, zo lang als nodig. Plug de Feliway Verdamper in het stopcontact van de kamer waar de katten de meeste tijd doorbrengen. Als de katten gescheiden zijn of niet dezelfde leefgebieden delen, kan het nodig zijn om één verdamper in elke gebied te plaatsen. Daarbij zou elke kat toegang moeten hebben tot zijn/haar eigen voorzieningen (voer- en waterbak, kattenbak, rustplek). Hopelijk zal je zien dat de katten hun snoet tegen elkaar wrijven of dat ze vlakbij elkaar slapen.

We raden aan om de app Maak uw huis katvriendelijk te bekijken en te gebruiken.

Zie ook ons advies over huishoudens met meerdere katten en conflicten tussen katten.