dut-BE België (NL)

cats fighting, find out how to help VECHTENDE katten

Net als bij mensen kunnen tussen katten onderling vriendschappen groeien, maar ook ruzies ontstaan. Dit hoeft zich niet altijd te uiten in vechten. Ook staren, krabben en sproeien kunnen uitingen zijn van stress door ruzies. Hoe je samenhang kan creëren tussen meerdere katten in een huishouden, conflicten kan voorkomen en hoe je katten opnieuw aan elkaar laat wennen, lees je hier.

Wat kan je doen om agressie tussen katten te vermijden

Advies om samenhang te creëren tussen je katten

Katten kunnen beste maatjes zijn en zo zien wij ze dan ook het liefst samen. Echter kunnen katten, ook na vele jaren vriendschap, ineens agressie naar elkaar vertonen. Katten hebben niet de drang om het na een onenigheid goed te maken met elkaar, maar zullen in het vervolg agressief op elkaar reageren of elkaar negeren.

Wanneer katten niet vechten, maar elkaar negeren, denken mensen vaak dat het wel goed zit tussen de twee. Je katten kunnen evenwel stress ervaren door elkaars aanwezigheid. Dit kan zich uiten in zich groot maken, staren, blazen, verstoppen, krabben of sproeien. Om samenhang te creëren...

Katten aan elkaar laten wennen

Je kunt je katten herintroduceren en ze rustig aan opnieuw aan elkaar laten wennen. Dit kan door luchtjes over te brengen. Aai bijvoorbeeld de ene kat in het zicht van de andere kat, om vervolgens de andere kat met dezelfde hand te aaien. Je kunt ook een dekentje of knuffel langs de kop van je kat wrijven (deze plek geeft feromonen af) om vervolgens bij de andere kat te leggen. Ook een spelletje spelen met de vechtende katten, die ze beide erg leuk vinden, kan ervoor zorgen dat beide katten weer plezier krijgen met elkaar. 

Let op! Feliway Friends Verdampers helpen in huishoudens met meerdere katten, waar er spanning is tussen katten, door alle aanwezige stress te verminderen en de band te herstellen. In gevallen waarbij aantoonbaar agressie wordt vertoond (vechten, aanvallen en verwonden), wordt sterk aangeraden om je dierenarts of gedragsdeskundige te raadplegen.