dut-BE België (NL)
kat slaapt veel

lazy cat it maybe stressed kat SLAAPT VEEL

Voor en na het slapen zijn katten van nature speelse en actieve beestjes. Wanneer je kat minder actief is (vaak beschreven als een luie kat of een slaperige kat), is er een grote kans dat je kat minder actief is uit verveling! Wat je hieraan kunt doen en mogelijke andere oorzaken van het minder actief zijn lees je hier. 

HOE HELP JE JOUW KAT OM ACTIEVER TE WORDEN

Tips voor luie en slaperige katten

1.

Plug minstens 30 dagen een Feliway® Verdamper in het stopcontact van de favoriete kamer van je kat. De feromonen zullen je kat aanmoedigen om speelser en actiever te zijn. Sommige katten zijn gebaat bij een permanent gebruik van Feliway. Vervang met Feliway navulling.

2.

Katten houden van klimmen en willen zich graag in de hoogte kunnen verplaatsen, dus zorg voor een groot kattenmeubel of plankjes waar de kat op kan klauteren.

3.

Zorg voor speeltjes en wissel deze regelmatig af om nieuwigheid te creëren. Probeer elke dag met je kat te spelen, zelfs al is het maar eventjes.

4.

Gebruik een puzzelvoerbak om je kat te stimuleren en actief te houden. Het komt regelmatig voor dat de kat uit verveling teveel gaat eten. Meer hierover lees je bij ‘dikke kat’.

Hoe komt mijn kat zo lui?

Je kat kan last hebben van verveling of frustratie als het niet genoeg wordt gestimuleerd in zijn dagelijkse leven of leefomgeving. Denk hierbij aan gebrek aan speelactiviteiten met jou of andere huisgenootjes, gebrek aan speeltjes om op te jagen als hij alleen thuis is, gebrek aan klimgelegenheden binnenshuis (vooral belangrijk voor de binnenkat), etc. Wanneer je kat deze activiteiten niet uit kan voeren, gewoonweg omdat je het jouw kat niet aanbiedt, kan dit leiden tot onvoldoende fysieke en geestelijke activiteit. Oftewel, je kat slaapt veel. 

Dit is een vorm van chronische stress en voor jou als baasje moeilijk te herkennen. Het kan over een lange periode ontwikkelen en...