11 tips voor katten bij angst voor vuurwerk

11 tips bij angst voor vuurwerk

De harde knallen en felle lichtflitsen tijdens Oud en Nieuw.. De angst en paniek die bij katten ontstaan, maken van vuurwerk één van de grootste stressveroorzakers! Als angst voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het elk jaar erger worden. Jouw kat kan angst gaan ontwikkelen voor harde geluiden in het dagelijks leven, waardoor het continu stress heeft en hierdoor erg ongelukkig is. Is jouw kat bang voor vuurwerk? Met deze nuttige tips proberen we Oud en Nieuw een stuk dragelijker te maken voor je kat.

Tip 1 - Voorkomen is beter dan genezen

Heb jij recent een kitten geadopteerd? Een goed doorlopen socialisatie periode is zeer belangrijk voor de rest van het leven van jouw kitten. Het is in deze periode belangrijk dat het dier went aan vreemde en onverwachte geluiden zoals vuurwerk.

Tip 2 - Maak gebruik van (vuurwerk)training

Langdurige angst en stress kunnen leiden tot een blijvende fobie. Met name angst wordt steeds erger en erger en het lijkt erop dat de klok niet meer teruggedraaid kan worden. Langdurige angst en fobieën kunnen het welzijn van je kat aantasten en de relatie met het gezin verstoren. Het is daarom essentieel om door middel van training vuurwerkangst te verminderen of te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het vroegtijdig inzetten van een cd met vuurwerkgeluiden. Te koop bij jouw dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Tip 3 - Ondersteunen met feromonen

Er zijn verschillende producten te verkrijgen die jouw huisdier ondersteunen tijdens stressvolle situaties. Let op, sommige producten hebben een verdovende werking, kijk hier alsjeblieft mee uit. Producten op basis van feromonen zijn veilig en doeltreffend. De feromonen-verdampers van FELIWAY (voor katten) en ADAPTIL (voor honden) worden aanbevolen door dierenartsen om katten en honden op natuurlijke wijze gerust te stellen. 

 FELIWAY en ADAPTIL werkt veilig en NIET verdovend
 Werkt ontspannend
 Voorkomt en vermindert stress

TIP Plaats de FELIWAY CLASSIC verdamper minimaal 1 week voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.

Tip 4 - Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats

Dit is een plekje waar de kat beschermd is tegen flitsen en harde geluiden. Een plekje waar ze terug kan trekken als ze angstig is of als ze wil ontsnappen van de drukte. Een mandje, kartonnen doos of bench is een geschikte optie om als veilige haven te gebruiken. Plaats deze op een rustige plek dat gemakkelijk en altijd toegankelijk is. Kies een plekje waar je kat graag haar tijd doorbrengt. Zorg voor extra afzondering door de veilige haven te bedekken met een deken of handdoek. 

Als je kat al een schuilplaats heeft, kun je deze gebruiken en het met behulp van dekens en kussens zo knus mogelijk maken en het geluid dempen. Een FELIWAY Classic verdamper inpluggen vlakbij zijn veilige haven zal voor extra geruststelling zorgen. Of spray zijn dekentje in met FELIWAY Classic spray.

Creëer de veilige haven enkele weken op voorhand, zodat ze aan het plekje kan wennen en dit ook echt als haar veilige haven gaat zien.

Tip 5 - Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter snel weer veilig thuis.

Tip 6 - Houd je kat binnen

We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk en harde geluiden in het algemeen tot gevolg kan hebben. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te vermijden. Houdt katten een paar dagen van tevoren al binnen.

Tip 7 - Sluit alles af

Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Zorg wel dat alle binnendeuren open staan en de toegang naar de veilige plekjes verzekerd zijn. Je kat moet te allen tijde haar weg vinden naar de kattenbakken en haar eet- en drinkbakjes.

Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten. Houdt natuurlijk wel rekening met zenders die wel vuurwerkgeluiden uitzenden om 00.00 uur.

Tip: Klassieke muziek kalmeert en werkt stressreducerend.

Tip 8 - Laat je kat zelf kiezen waar zij graag wil zitten

De meeste katten kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte en de harde (vuurwerk)geluiden. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast, in de badkuip of in haar veilige haven. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst. 

Tip 9 - Zorg voor afleiding

Probeer je kat met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Biedt iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.

Tip 10 - Geef steun waar nodig 

Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft. In het geval van angst kan het ook averechts werken. Angst is een emotie waarbij vaak steun gezocht wordt bij de eigenaar. Deze steun helpt ze en mag je ze gerust geven! 

Tip 11 - Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is

Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Je huisdier steunen is een beter alternatief (zie tip 10).